Van der Knaap sporthal te Ede

Op de Kenniscampus in Ede is afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe binnensport accommodatie (vernoemd naar oud burgemeester van Ede: de Van der Knaap hal aan de burgemeester Cees van der Knaapweg 10). Een schitterend sportcomplex dat op 15 juni 2018 is opgeleverd. Op 13 juli heeft Cees van der Knaap het complex officieel geopend. Het werd direct in gebruik genomen voor het EK Volleybal jongens onder 20 jaar.

De hal heeft alle faciliteiten om als Topsporthal te worden betiteld. Naast de gebruikelijke afmetingen van 3 sportzalen, totaal 48×28 m2 sportvloer met een vrije hoogte van 9 m’, is deze voorzien van een Centre Court geschikt voor Eredivisie volleybal. Vertegenwoordigende teams komen vanuit nationaal sportcentrum Papendal in Ede trainen en wedstrijden spelen. Ook ZVV Ede zal op Eredivisie niveau haar zaalvoetbalwedstrijden spelen in het sportcomplex. Bijna 1.200 toeschouwers kunnen de wedstrijden bekijken. In de naastgelegen horeca ruimte kunnen hapjes en drankjes worden genuttigd. Deze horeca is het bruisende hart voor de vele studenten van de kenniscampus en de bewoners van Ede en geschikt voor ontmoeten, studeren en chillen.

Tevens is er een volledig ingerichte Fitness ruimte en dojo/sportzaal. Hier volgen overdag leerlingen van het COG.ROC.A12 (afdelingen Sport&Bewegen en Veiligheid) sportlessen. Voor de theorielessen zijn op de 2e verdieping 6 leslokalen gerealiseerd. In de avonduren maken sporters van diverse verenigingen gebruik van het complex. Er is een sportmedisch centrum op de begane grond, eventuele opgedane blessures worden hier vakkundig behandeld. Het gebruik door die verschillende partijen stelde de nodige eisen aan de faciliteiten. Door een flexibele instelling van gemeente, COG.ROC.A12 en Sportservice Ede én een optimale samenwerking tussen de ontwerpende partijen is dit goed geslaagd.

Het complex heeft een hoge mate van duurzaamheid: naast een goede thermische schil, waterbesparend sanitair, LED verlichting (welke schakelt op aanwezigheid sensoren) is een verdringingsventilatie systeem gerealiseerd, waarmee de luchthoeveelheid wordt beperkt doch wel voldoet aan de eisen. Daarnaast heeft het gebouw aansluitingen op het Warmtenet van de gemeente Ede (geen gasaansluiting) en zijn ca. 1.600 m2 PV panelen op het dak aangebracht.

Het jaar bouwtijd van de ca. 6.000 m2 bvo volgde op de ontwerpfase van ca. 1,5 jaar, welke Kleissen ook heeft begeleid. Het gebouw staat naast CSG Het Streek in Ede, een scholengemeenschap waarvoor Kleissen enkele jaren geleden de nieuwbouw heeft begeleid.

 

Diverse linkjes naar beeldmateriaal:

Nieuwsbericht uit Omroep Gelderland.

AGS heeft een video van het 3D model gemaakt.

Kleissen heeft juli 2018 een drone video gemaakt van het gebouw.

Kleissen maakt huisvesting houdbaar