IKEA te Delft

De opdrachtgever:
In Delft is één van de hoofdkantoren van IKEA wereldwijd gevestigd. Daarnaast is IKEA Delft ook een Reference Store, wat inhoudt dat alle IKEA voorschriften tot in de puntjes verzorgd en doorgevoerd moeten zijn. Omdat er reorganisaties hadden plaatsgevonden en er nieuwe bedrijven waren ingelijfd, moest het kantoor in Delft worden vergroot.

De vraag:

Is een kantoor op het dak van het magazijn van IKEA Delft haalbaar?

Onze oplossing:

Allereerst hebben we gekeken naar de haalbaarheid van een kantoor op het dak, maar daar kleefden te grote risico’s aan. We hebben gekozen voor kantooruitbreiding aan de voorzijde met aansluitend een renovatie en herinrichting van het bestaande kantoor. Vanuit de bedrijfsfilosofie wenste IKEA optimale duurzaamheidsdoelstellingen, wat perfect aansloot bij onze visie op houdbare huisvesting. De uitbreiding voldoet aan de “Maatlat Zeer Duurzaam Utiliteitsgebouw”, waardoor de EIA subsidie van toepassing was. Samen met het ontwerpteam kwamen we tot de volgende invullingen op het gebied van ecologische, sociale en dynamische duurzaamheid:

Ecologische duurzaamheid:

  • Luchtdichte gevels om het lekken van geconditioneerde lucht te voorkomen.
  • Grijs (hemel)water opvang en opslag om te besparen op drinkwater bij het spoelen van de toiletten en het voeden van groene wanden.
  • LED-lampen als energiezuinige verlichtingsbronnen, met bewegingsmelders om verspilling te voorkomen.
  • Geen extra luchtbehandelingskast nodig door een andere manier van verwarmen, koelen en ventileren, waardoor luchtinblaas wordt gereduceerd.
  • Aansluiten op de reeds aanwezige warmte-koude-opslaginstallatie om optimaal rendement te halen uit de warmte en koude in het gebouw.
  • Toepassen van afvalhout als vloerafwerking waarmee we bestaande (hernieuwbare) grondstoffen opnieuw inzetten en een hogere waarde geven (van afval naar vloerafwerking).
  • Waterloze urinoirs en automatische kranen om verspilling van drinkwater te voorkomen.
  • (Automatisch gestuurde) zonwering waarmee ongewenste opwarming wordt tegengegaan.
  • Lichte dakbedekking om reflectie van zonlicht te vergroten en hiermee ongewenste opwarming van het dak te voorkomen.

Sociale duurzaamheid:

  • Groene (planten)wanden die het CO2 uit de lucht zuiveren en zorgdragen voor een betere luchtvochtigheid waarmee een prettig binnenklimaat blijft gewaarborgd.
  • Goed binnenklimaat voor een positief effect op de gezondheid en het comfort.
  • Flexibele werkplekken en een bibliotheek waar in rust geconcentreerd kan worden gewerkt.
  • Zitjes en hoekjes als een prettige werkplek voor informeel overleg.
  • Telefoonboxen en kleine overlegruimten, zodat privacy kan worden geborgd.

Dynamische duurzaamheid:

  • De uitbreiding is opgetrokken in demontabele materialen. Verschillende delen / de grondstoffen kunnen hierdoor na gebruik elders worden her-ingezet zonder verlies aan waarde.

Kleissen maakt huisvesting houdbaar

Meegewerkt aan dit project