Kies voor demontage i.p.v. sloop! #dynamische duurzaamheid

Hierbij de handreiking die door PIANOo en Rijkswaterstaat is opgesteld. Het is belangrijk om vanaf het eerste idee voor een nieuwbouw of renovatieproject je te realiseren, dat wanneer je niet wilt dat de materialen die je daarvoor nodig hebt over een paar jaar tot afval worden, je daar ook simpelweg niet voor kiest. Dat kan ook! 

Op dit moment is het nog wel een bewuste keuze, want je zult dit moeten uitvragen aan de marktpartijen. In de huidige markt is hier nog niet veel ervaring in opgedaan, dus wanneer je er niet expliciet om vraagt, zal hier ook niet bewust naar worden ontworpen en gerealiseerd.

Vraag om een demontageplan bij je ontwerp, stel eisen over vormen van verbindingen en de bereikbaarheid van materialen in het ontwerp. Door vooraf een goed (demontage)plan te maken kan na verloop van tijd (een groot deel van) het bouwwerk hoogwaardig worden hergebruikt (Re-use) in grotere elementen danwel in materialen.  

Als Kleissen helpen wij u graag om uw ambities op het gebied van #houdbarehuisvesting en in dit voorbeeld het onderdeel van de #dynamischeduurzaamheid scherp te krijgen. Ook kunnen wij u helpen met de juiste uitvraag bij uw aanbesteding en zoektocht naar de beste partner die past bij uw behoefte. Neem gerust contact met ons op.

 

Deel dit bericht