“Het huidige klimaat speelt ondernemers in de kaart.”

Franc Kleissen: “Het huidige klimaat speelt ondernemers in de kaart.”

“Franc, ik weet niet of de tijd al rijp is voor nieuwbouw.” Voor mij zit één van mijn relaties. Zijn bedrijf gaat goed en groeit in het huidige pand langzaam uit zijn jasje. Hij twijfelt over een ander gebouw, maar vraagt zich af wat het goede moment daarvoor is. Gelukkig spreek ik ze steeds vaker: ondernemers die een groei doormaken. Wat dat betreft klimmen we uit een dal. Logisch dat ondernemers na zo’n periode dan denken: Eerst maar zorgen voor wat ‘vlees op de botten’ voordat ik ga investeren. Maar is dat wel zo verstandig?

Het huidige klimaat speelt ondernemers in de kaart. De rentestanden zijn momenteel zeer laag. Daarnaast staan de prijzen in de bouw onder druk. Dat is een gunstig uitgangspunt om juist nu te investeren in nieuwe huisvesting. Het zorgt dat een bedrijf klaar is voor verdere groei en geeft ondernemers de kans om hun bedrijf beter te profileren. De meeste ondernemers denken voor de financiering aan de bank. Banken houden momenteel echter veel te veel de hand op de knip. Ook minister Kamp van Economische Zaken stelt dat banken tekort schieten bij financieringsvraagstukken in het mkb. Maar gelukkig zijn ondernemers niet afhankelijk van de bank. Er zijn veel meer financieringsmogelijkheden.

Momenteel ben ik bezig met diverse financieringsvraagstukken waarbij we niet meer aankloppen bij reguliere banken. Er zijn meer partijen die geld hebben. Die partijen krijgen bij de banken momenteel te weinig rendement. Zij stoppen liever geld in een bedrijf met een gewogen risico. Meestal zijn zij tevreden met een laag Bruto Aanvangsrendement (BAR). Bijkomend voordeel: ze zijn ook niet gebonden aan de regels die banken wel kennen, zoals verplichte aflossing. Twijfelt u ook tussen blijven of bouwen? Laat dan een vergelijking maken tussen die twee opties. Als u de huidige huisvestingslasten (inclusief verbruikskosten) vergelijkt met dezelfde lasten bij nieuwbouw, kunt u goed zien wat de jaarlijkse huisvestingslasten zullen zijn – en wat voor u het gunstigste is. Het resultaat zal u verrassen.

Meer weten? Bel mij op 074-2670111 voor een vrijblijvend gesprek.

Franc Kleissen

Deel dit bericht