#houdbarehuisvesting: van integraal ontwerpen tot toekomstig gebruik

Kleissen heeft een visie op #houdbarehuisvesting die gaat over zelfvoorzienende, gebruikersvriendelijke en toekomstbestendige huisvesting en ecologische, sociale en dynamische duurzaamheid. In een serie van blogs gaan de projectmanagers van Kleissen dieper op deze materie in. In deze eerste blog een verhaal van Eugenie Knaap die ons is komen versterken als projectmanager Houdbare Huisvesting.

Vanuit mijn ervaring binnen de Circulaire Herhuisvesting voor Liander in Duiven* heb ik te maken gehad met verschillende facetten van duurzaamheid in huisvesting. Daarin heb ik geleerd dat wanneer je als opdrachtgever concreet aangeeft wat je (denkt te) wil(len), je ook niets meer krijgt dan dat. In co-creatie is veel meer mogelijk dan iedere partij zich afzonderlijk had kunnen voorstellen, wanneer je de markt vooraf de ambities aangeeft en hen (binnen gestelde kaders) de vrijheid geeft.

Integraal met verschillende marktpartijen ontwerpen zorgt voor synergie, waarbij er over de grenzen van je eigen expertise wordt gekeken. Het is niet zo dat de architect een bouwkundig ontwerp maakt alleen omdat het iconisch moet zijn en dat de installateur het bouwkundig ontwerp als een gegeven krijgt om daar vervolgens zijn installatieplan op uit te leggen. De architect realiseert zich dat met het bouwkundig ontwerp er installatietechnisch veel winst te behalen valt. Door dit meteen vanaf het eerste ontwerp mee te nemen en niet pas nadat het ontwerp klaar is, hoeft dat niet meer te kosten.

Duurzaamheid in huisvesting gaat niet alleen over de ecologische facetten van een circulaire materialenkringloop en een energieneutrale locatie. Om toekomstbestendige huisvesting te kunnen realiseren zal je ook voldoende aandacht moeten hebben voor de gebruiker en de flexibiliteit van de huisvesting. Wie is de gebruiker over 5-10 jaar? Wat zijn de mogelijkheden met de locatie over 20-30 jaar? Niet alles is vooraf uit te stippelen, maar het creëren van flexibiliteit is belangrijk om iets neer te kunnen zetten wat decennialang een passende en prettige huisvesting kan zijn.

Vanuit Kleissen ga ik graag met (potentiële) opdrachtgevers in gesprek over wat de echte behoefte is en hoe de juiste vraag aan de markt kan leiden tot de beste oplossing in de vorm van huisvesting. Kleissen dat #houdbarehuisvesting een combinatie is van ecologische, sociale èn dynamische onderdelen! Neem contact met me op via e.knaap@kleissen.nl.

 

 

Circulaire Herhuisvesting voor Liander in Duiven op YouTube:*

https://youtu.be/gLtUaP8urT4?list=PL6i6Wi39cfzHpweZPTqZvIu1B9ET6elZ6

Deel dit bericht