Circulair bouwen, hét toverwoord op de Bouwbeurs

De bouwbeurs zit erop en onze collega’s waren erbij! Meer dan ooit beseffen wij ons dat we met elkaar nog een hele weg te gaan hebben om de duurzaamheidsambities waar te maken.

Tijdens ons bezoek aan de bouwbeurs was er geen ontkomen aan: alle producten, diensten en kennisbijeenkomsten draaiden vooral om circulair bouwen. Circulair bouwen is iets wat wij verweven hebben in onze visie op duurzaamheid, namelijk: #houdbarehuisvesting. Want hoe maak je een gebouw nu echt toekomstbestendig? De drie thema’s die wij daarvoor hanteren zijn: ecologische duurzaamheid, sociale duurzaamheid en dynamische duurzaamheid.

Op de bouwbeurs zagen wij deze thema’s vooral terugkomen in de volgende principes: hoe gaan we de transitie maken naar gasloze energieconcepten? en welke mogelijkheden zijn er om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen? We zagen ook een uitstekend voorbeeldproject, namelijk de winnaar van de Nederlandse Bouwprijs: “Biosintrum”, een kenniscentrum in Ooststellingwerf dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen.

In de praktijk zijn er inmiddels genoeg initiatieven gaande om circulair bouwen te stimuleren. Zo brengt Velux circulair bouwen in de praktijk door oude dakramen terug te nemen, zodat ze niet langer worden weggegooid. Een ander voorbeeld is Platowood, zij versterken de aanwezige eigenschappen in het hout door middel van hydrothermie en won daarmee diverse prijzen. Digitalisering in de vorm van BIM, Virtual Reality en 3D printen is een ander veelvoorkomend beeld op de beursvloer.

Wij kijken uit naar een duurzame toekomst waarin circulair bouwen de norm wordt.

 

 

Deel dit bericht