Havendienstgebouw Luchthaven Teuge

Teuge International Airport

Havendienstgebouw Luchthaven Teuge

Teuge International Airport, gelegen nabij Apeldoorn, is een luchthaven voor met name commerciële luchtvaart. Er worden verschillende vormen van kleine luchtvaart aangeboden door bedrijven die op Luchthaven Teuge zijn gevestigd, zoals lesverkeer voor beroepsvliegers, rondvluchten, zweefvliegen, parachutespringen, taxi- en charterverkeer en zakelijke vluchten. Vanaf de luchthaven worden ook overheidsvluchten uitgevoerd. Teuge International Airport heeft een nieuw, duurzaam havendienstgebouw gekregen.

Industriële look

Het oude havendienstgebouw, waarin de luchtverkeersleiding was gehuisvest, voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is een nieuw havendienstgebouw gerealiseerd met faciliteiten voor de luchtverkeersleiding, piloten en andere klanten. Het gebouw is functioneel en bescheiden van grootte: circa 150 m² bruto vloeroppervlak. Het gebouw, ontworpen door Karus Architectuur en Stedenbouw, heeft een industriële look: de staalconstructie blijft zichtbaar en de dakplaten en gevelbeplating bestaan uit  stalen sandwichpanelen. De kop van het gebouw is volledig van aluminium vliesgevels in de vorm van een diamant, waarmee de  luchtverkeersleiding rondom zicht heeft op de start -en landingsbaan.

Het gebouw is tevens zeer duurzaam en nagenoeg energieneutraal, o.a. door het gebruik van zonnepanelen op het dak, een hoge isolatiewaarde en een warmtepomp.

Kleissen heeft de opdrachtgever geadviseerd m.b.t. het ontwerp, de aanbesteding en de bouwbegeleiding. Het Havendienstgebouw is half november 2014 opgeleverd.

Meegewerkt aan dit project