Nieuwbouw stadskantoor en renovatie stadhuis Hengelo

Voor de nieuwbouw van het stadskantoor en de renovatie van het stadhuis in Hengelo hebben we de gemeente ondersteund, geadviseerd en gefaciliteerd.

Opdrachtgever
Gemeente Hengelo
Locatie
Hengelo
Periode
2011 - 2017
Projectmanager
Emiel Ooms
Emiel Ooms
Mail mij
Geleverde diensten
Kostenmanagement
Projectmanagement
Geleverde diensten
Projectmanagement
Kostenmanagement

De opdrachtgever

De gemeente Hengelo is een gemeente in de provincie Overijssel en met bijna 81 duizend inwoners de op één na grootste stad van Twente.

De vraag

De gemeente Hengelo wilde haar organisatie weer fysiek in het centrum huisvesten. In december 2008 heeft de gemeenteraad een besluit genomen omtrent de huisvesting van de gemeentelijke organisatie. Dit besluit behelste de nieuwbouw van het stadskantoor en de renovatie en verbouw van het bestaande stadhuis.

Voor de terugkeer van de ambtelijke organisatie naar de binnenstad zijn in de raadsvergaderingen de volgende argumenten ingebracht:

  • Bijeenbrengen van burger, bestuur, politiek en ambtenaren in het hart van de stad waarmee de interactie tussen bestuur, burgers en ambtenaren kan worden verbeterd;
  • Op één plek brengen van alle publieksbalies;
  • Behalen van efficiency voordelen;
  • Leveren van een kwaliteitsimpuls aan de binnenstad;
  • Geven van een impuls aan plangebied Lange Wemen, waaronder het nieuw te ontwikkelen horecaplein.

Onze oplossing

We hebben de gemeente Hengelo ondersteund, geadviseerd en gefaciliteerd in alle fasen tot de start van de bouw in 2017.

Ecologische duurzaamheid

Vanaf het begin speelde duurzaamheid bij alle ontwerp- en materiaalkeuzes een belangrijke rol. Hergebruik van materialen, materialen met lage milieubelasting, cradle-to-cradle toepassingen, zonnepanelen, duurzame nieuwe installaties in het stadhuis en een slimme koppeling met het nieuwe stadskantoor verlagen het energieverbruik.

Plafondverwarming en -koeling, door middel van betonkernactivering, zorgen voor een aangenaam en behaaglijk binnenklimaat en geluidsabsorberende materialen creëren een comfortabel akoestisch klimaat.

Gebruik is gemaakt van de ‘drie stappen strategie’ (Trias Ecologica):
1. Beperk het verbruik;
2. Gebruik duurzame bronnen;
3. Gebruik eindige bronnen efficiënt.

Het streven van de Cradle to Cradle (C2C) visie gaat verder; ‘het voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Probeer in plaats van minder slecht, goed te zijn’ (kernbegrip: Afval is voedsel!).

Daarnaast zijn er verscheidende duurzame oplossingen toegevoegd aan het ontwerp, waaronder: een duurzame dakbedekking, vlaswol als isolatiemateriaal, click-brick, natuurverf op lijnoliebasis en veel hergebruik van bestaande materialen en meubilair.

Sociale duurzaamheid

De gemeente Hengelo wil de gemeentelijke organisatie bijeen brengen in het hart van de stad. Hiermee worden de communicatie en de onderlinge samenwerkingsrelaties sterk verbeterd. Met een stadskantoor nabij het huidige stadhuis ontstaan mogelijkheden voor een ‘Burgerhuis en een Publieksplein’ voor Hengelo, een plaats waar burgers, politiek, bestuur, bedrijven en ambtenaren elkaar ontmoeten.

Dynamische duurzaamheid

Het ontwerp door EGM Architecten kenmerkt zich als eigentijds, energiezuinig en duurzaam. Daarnaast is in het ontwerpkader, opgesteld door de gemeente Hengelo, uit het oogpunt van duurzaamheid een ambitie van GPR score van minimaal 8,0 vastgesteld. Het exterieur bestaat uit verwijzingen naar producten/ elementen uit de streek: Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen en zouttorens.

Het ontwerp voor de renovatie van het stadhuis is van HVE architecten in samenwerking met Camiel Berns. Dit ontwerp kenmerkt zich door het terugbrengen van de monumentale waarden en een beperkt aantal moderne ingrepen die het karakter van het oorspronkelijke ontwerp van de architect Berghoef versterken.

Efficiënt gebruik van voorzieningen is een belangrijk thema. De organisatie gaat over op activiteitgericht werken, waarbij de werkplek wordt gezocht die past bij de te verrichten werksoort. Om dat te bereiken zijn ondersteunende faciliteiten nodig: digitalisering van informatie,
lockers voor persoonlijke bezittingen en goede bereikbaarheid van mensen. De werkplek kan daarmee als ‘clean desk’ worden bestempeld.

De burger is welkom in het publieksplein. Dit is de publieke hal waar de burger terecht kan voor (informatie over) de verschillende producten en diensten van de gemeente. Ook de bestuurlijke ruimtes zijn in principe toegankelijk voor het publiek: de raadszaal en vergaderkamers. De stadhuishal vervult een bijzondere functie. Daar is ruimte voor optredens, exposities, debatten en andere evenementen. Deze is vrij te bezoeken.

De gemeente Hengelo is toegankelijk, transparant en nodigt de burger uit tot een bezoek. Zij biedt daarmee gelegenheid tot openheid en interactie tussen bestuur, de ambtelijke organisatie en de burgers.

Uitgebreide informatie

Fasen
Vanaf voorlopig ontwerp t/m bestekfase en contractvormingsfase

Architect
EGM Architecten te Dordrecht
Stadhuis HVE Architecten te Den Haag

Adviseur
Nelissen Ingenieursbureau te Eindhoven (installatie adviseur)
Schreuders bouwtechniek te Hengelo (constructeur)

Bouwkosten
€ 39 miljoen excl. BTW totale investeringskosten

GROOTTE
Circa. 8.000 m2 kantoorruimte
Circa 900 m2 publieksruimte
Circa 2.200 m2 parkeerkelder

bouwkundige Aannemer
Stadskantoor Trebbe & Van Wijnen te Baarn
Stadhuis Koopmans TBI te Enschede

INSTALLATEUR
Croonwolter & Dros te Rotterdam

Deel dit project

Gerelateerde projecten