CSG Het Streek

CSG Het Streek

CSG Het Streek

Nieuwbouw in bouwteam van een onderwijsgebouw in Ede voor de Christelijke Scholengemeenschap Het Streek. Het nieuwe gebouw voor VMBO, mavo en praktijkonderwijs heeft een bruto vloeroppervlak van 10.875 m2. Ook is een sporthal van 1.594 m2 gerealiseerd naast het schoolgebouw.
De nieuwe unilocatie is bestemd voor 1.000 leerlingen, maar in het ontwerp is rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding tot 1.200 leerlingen. Verder zijn er meer dan veertig parkeerplaatsen op eigen terrein gerealiseerd.

Kleinschaligheid vormt een belangrijke factor in de nieuwe school. Zo huisvesten er vier ‘schooltjes’ met een maximumgrootte van 250 leerlingen per afdeling in de vier vleugels van het gebouw. De brugklassers worden apart opgevangen, evenals de leerlingen voor het praktijkonderwijs. Daarnaast is er een aparte afdeling voor de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en voor de mavo.

Leerlingen werken in lokalen die gelegen zijn rond kleinschalige leerateliers. Op die wijze is er overzicht, wordt er structuur aangebracht en blijven de lijnen kort. Het grote voordeel van één gebouw is ook dat alle leerlingen gebruik kunnen maken van de praktijkruimtes, de werkplaatsen, het theater, het grand café en de dansstudio.

Het gebouw omarmt het schoolplein waardoor dit een verblijfsfunctie heeft vlakbij de sportvelden. Aan het schoolplein ligt de entree van de school. Door de transparante begane grond zijn hier ook de front-offices zichtbaar die vanaf de aula (het ‘dorpsplein’) binnen toegankelijk zijn.

Duurzaamheidsaspecten

Duurzaamheid staat centraal bij de nieuwe school. De school kan een hoeveelheid energie opwekken die vergelijkbaar is met het jaarverbruik van veertien huishoudens. Zo is de school voorzien van zonnepanelen. Verder hebben CSG Het Streek en de sporthal een gezamenlijke WKO-installatie, die zorgt voor vloerverwarming en -koeling. Ook is het binnenklimaat te regelen per ruimte via ventilatielucht. Een gebalanceerd ventilatiesysteem voorkomt dat er energie verloren gaat door ventilatielucht.

De verlichting is energiezuinig door het gebruik van hoogfrequente energiezuinige TL-lampen. De verlichting wordt geschakeld met een aanwezigheidssensor en daglichtregeling.

Verder is het infiltratieriool duurzaam: al het regenwater gaat naar het zogenoemde permeoriool. Is er teveel water voor deze waterafvoer, dan gaat het overige water naar de wadi. Kortom: al het water gaat terug naar de natuur.

De nieuwbouw is een zogenaamde Frisse School, klasse B.

Op 19 november ontving CSG Het Streek de Gelders Genootschap Kleurprijs gewonnen voor de nieuwbouw.  Meer hierover is te vinden op de website van Liag Architecten, die het gebouw heeft ontworpen.

Meegewerkt aan dit project