Bestuurscentrum Rabobank

Rabobank Graafschap Noord

Bestuurscentrum Rabobank

Arie van Heeswijk, manager Services bij Rabobank Graafschap-Noord:
“Het is echt een gezamenlijk project geworden”

In 2008 zijn Rabobank Achterhoek-Noord en Rabobank Berkel & IJssel gefuseerd. Om die fusie compleet te maken, ontbrak nog één belangrijk element: het vormen van een gezamenlijk bestuurscentrum. Toen Arie van Heeswijk eind 2009 in dienst trad bij Rabobank Graafschap-Noord was dat één van zijn belangrijkste opdrachten. In februari 2011, ruim een jaar later, werd het verbouwde pand opgeleverd. Volgens een strakke planning en binnen budget. “Het kán dus wel!”

Neutraal opgesteld
Begin 2010 is Kleissen gestart met het projectmanagement. Snel daarna is het bouwteam van start gegaan. Van Heeswijk fungeerde als opdrachtgever en was daarmee intern een belangrijke schakel naar tal van betrokken partijen. Hij koos daarbij bewust voor een onafhankelijke opstelling. “We wilden een pand dat aan zoveel mogelijk wensen voldoet. Om consensus te bereiken wilden we er een gezamenlijk project van maken, door afstemming te zoeken met zowel externe als interne partijen. Intern waren daar werkgroepen voor. Hierin bogen medewerkers zich bijvoorbeeld over Inrichting & werkwijze en Interne communicatie. Elke groep heeft natuurlijk zo zijn wensen, dus dat is soms lastig balanceren. Ik heb me bewust zo neutraal mogelijk opgesteld. De projectmanager van Kleissen was daarbij een prettige sparring partner.”

Van werkplek naar werkvlek
Na de zomer van 2010 startte de bouw. Het pand werd volledig gestript, de installaties werden vernieuwd en de kantoortjes werden ruime werkvloeren met een huiselijke sfeer. Tegelijkertijd werd de verhuizing voorbereid. Op 3 en 4 maart werd er verhuisd, op maandag 7 maart kon iedereen aan de slag op zijn nieuwe werkplek. Dat was wel even wennen: “We werken met flexibele werkplekken en vanuit ‘werkvlekken’: niemand heeft een vaste plek, maar mensen met vergelijkbare werkzaamheden zitten wel bij elkaar op een etage. Voor specifieke werkzaamheden zijn er aparte ruimtes, zoals concentratiewerkplekken en vergaderzalen,” vertelt Van Heeswijk.

Positief
Het gebouw is nu enkele maanden in gebruik. “De eerste geluiden zijn zeer positief. Medewerkers voelen zich hier prettig. Mensen zoeken elkaar meer op en er ontstaan mooie dwarsverbanden tussen verschillende afdelingen. Natuurlijk moeten er nog zaken verbeterd worden, maar eigenlijk valt het erg mee. Al met al zijn we heel tevreden. Het hele project heeft amper 15 maanden geduurd. Kleissen heeft de druk er goed op gehouden. Ook het meerwerk was relatief beperkt. Het was ambitieus om deze verbouwing zo snel uit te voeren, maar het kán dus wel. Dat hebben we samen wel bewezen!”

Meegewerkt aan dit project